Nu ne îngropați în deșeuri!

Locuitorii comunei Stăuceni

sunt împotriva construcției Poligonului de deșeuri

ALERTĂ!!! 05 SEPTEMBRIE 2023

Ministerul Mediului a confirmat că terenul de la Stăuceni este examinat în continuare pentru construcția gunoiștii

Nu există nicio garanție că poligonul nu va fi construit la Stăuceni

Poligon de deșeuri la Stăuceni

Bază militară la Băcioi

Scenariul de la Băcioi va fi aplicat și la Stăuceni. Parlamentul poate vota un proiect de Lege pentru poligonul de deșeuri, la fel cum a votat în 10 minute, pentru baza militară de la Bcioi

Lilian Carp împarte minciuni și manipulează

Lilian Carp este un speculant politic, care a recurs la minciuni și manipulare, doar pentru a distorsiona acțiunea noastră civică de mobilizare.
Într-o postare recentă, el face o încercare neinspirată de a căuta legătura între platforma petitiistauceni.md și „urma rusească”. Fără să se documenteze s-a grăbit să spună că site-ul ar avea serverul la Sankt-Petersburg.
Dacă domnul Carp ar fi avut în echipă un specialist în IT, i-ar fi demonstrat în doar câteva click-uri că platforma noastră este gazduită pe un server din Frankfurt, Germania. Aceasta este o informație pe care orice specialist IT începător o poate verifica.
Site-ul prin care este promovată petiția noastră a fost creat cu ajutorul constructorului web Creatium International, care are servere în diferite țări precum Olanda, Germania, Singapore și altele. Alături atașăm imaginea cu adresa IP a site-ului și îl îndemnăm pe autorul acestei minciuni să angajeze un specialist IT profesionist.
Regretăm faptul că domnul Carp a coborât la nivelul unui politician mincinos și laș. Cu toate acestea, mult mai regretabil este faptul că el susține construirea Centrului de deșeuri în municipiul Chișinău. În live-ul său el încearcă, într-o disperare, să aducă argumente în favoarea acestei idei.
Îl invităm pe domnul Carp să nu se gândească doar la interesele sale de partid, dar și la copiii noștri, pe care vrem să-i creștem într-un mediu curat.

Lilian Carp despre construcția poligonului

Poligonul Stăuceni

Într-un reportaj de 10 minute, întitulat „Poligonul Stăuceni” au fost concentrate toate informațiile despre inițiativa de a construi un Poligon de deșeuri la Stăuceni. Pentru o mai bună înțelegere a problemei recomandăm să urmăriți acest material.

ZONA 4  
Poligonul Stăuceni

Zona 4 este cea mai mare din cele 8 zone alese de Guvern, pentru construcția poligoanelor regionale. Zona 4 cuprinde localitățile din raioanele Strășeni, Ialoveni, Criuleni, Anenii Noi și municipiul Chișinău. 

273 de sate și orașe vor stoca gunoiul la Stăuceni

Peste un milion de cetățeni locuiesc în Zona 4

800 de tone de gunoi va fi transportat zilnic la Stăuceni

15% din gunoi va fi îngropat în Poligonul de deșeuri

1 km de la Stăuceni

Terenul destinat viitorului Centru de gestionare a deșeurilor a fost ales de către Guvern, împreună cu autorul proiectului, deputatul PAS, Ina Coșeru.  Suprafața terenului este de 20 de hectare și este amplasat în imediata apropiere a comunei Stăuceni, dar și în vecinătatea sectoarelor Ciocana și Rîșcani ale Capitalei.

Drumul național M14

Autoritățile au ales acest teren pentru că este amplasat chiar pe drumul național M14, care leagă comuna Stăuceni cu celelalte raioane și localități din Zona 4. Autoarea proiectului, Ina Coșeru insistă că Poligonul trebuie construit anume în Stăuceni.

Proiect de lege cu abateri

Proiectul de lege, care permite construcția Poligonului de deșeuri, a fost pregătit în anul 2022, fiind ascuns de opinia publică. Documentul a ajuns în Parlament fără dezbateri publice și fără analiza impactului asupra sănătății oamenilor.

Nu a fost consultată opinia locuitorilor din Stăuceni

Nu a fost realizat studiul de fezabilitate

Lipsește expertiza de mediu și studiul de impact al gunoiștii asupra sănătății

CNA a constatat riscuri de corupție și abateri de la legislație

Primarul de Stăuceni, complice?

Primarul de Stăuceni, Alexandru Vornicu nu a informat cetățenii despre planurile de construcție a Poligonului de deșeuri




Alexandru Vornicu

„Am aflat recent că statul vrea să construiască o uzină de sortare/reciclare a deșeurilor, cu acces direct la un drum național, dar nu știam că anume acest teren urmează a fi valorificat pentru această investiție străină.”

Cronologia minciunii

02.02.2023
Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban dezvăluie planul de construcție a gunoiștii.
Primarul de Stăuceni, Alexandru Vornicu afirmă că nu a știut despre proiect.


03.02.2023
Primarul Alexandru Vornicu, recunoaște că aflase recent despre Poligon, dar nu știa pe ce teren urmează să fie amplasat.

07.04.2023
Autoarea proiectului, deputatul PAS, Ina Coșeru îl dă de gol pe primarul de Stăuceni, afirmând că acesta știa toate detaliile proiectului și a participat la alegerea terenului alături de Comisia Parlamentară.

Guvernarea nu renunță

După alegerile locale guvernarea planifică să treacă proiectul de lege prin Parlament și să lanseze prima etapă de construcție a așa-numitului Centru de gestionare a deșeurilor. La sfârșitul lunii august autoarea proiectului, Ina Coșeru a insistat că Centrul pentru deșeuri de la Stăuceni va fi construit conform celor mai noi tehnologii europene. 

Deputatul PAS, Ina Coșeru insistă că poligonul pentru deșeuri va fi construit.

Ina Coșeru, deputat PAS

„Ceea ce se propune prin crearea centrului de gestionare a deșeurilor este gestionarea fiecărei categorii de deșeu, conform celor mai performante tehnologii europene.

Centrul de gestionare prevede sortarea, reciclarea deșeurilor, introducerea lor în circuitul economic, nu îngroparea sticlei, a plasticului sau a hârtiei, dar producerea din aceste resurse materiale a altor mărfuri și doar 10-15% din deșeuri le putem stoca, dar care nu prezintă un pericol.”

                                                   (28 august 2023)

SEMNEAZĂ PETIȚIA ONLINE

Comunitatea locală a inițiat o acțiune de informare și sensibilizare a opinei publice privind planul Guvernului și primăriei Stăuceni de a construi un Centru de gestionare a deșeurilor pe teritoriul comunei. Autorii proiectului de lege, vor reveni la inițiativă, după alegerile locale din luna noiembrie 2023. Îi îndemnăm pe toți cei interesați să se alăture acțiunii și să promoveze petiția lansată în mediul online, pentru a cere autorităților să oprească acest proiect dubios și netransparent. 

STĂUCENI, IMPLICĂ-TE!

Alătură-te petiției locuitorilor comunei Stăuceni!

De ce nu trebuie să tăcem?
Tăcerea cetățenilor încurajează Guvernele să acționeze netransparent și să ia decizii fără să se consulte cu populația. 

01

2018 - Arena Chișinău

70 de hectare de teren agricol din Stăuceni au fost scoase din circuit, deși pentru construcția „Arenei Chișinău” erau suficeinte 10 ha. Ca și în cazul Poligonului de deșeuri, „afacerea” cu Arena a fost făcută netransparent și fără a consulta opinia locuitorilor din Stăuceni. 

STĂUCENI, IMPLICĂ-TE!

Alătură-te petiției locuitorilor comunei Stăuceni!